SebastiaansWeerbericht
Terugblik | Actueel | Verwachtingen

Zonneschijnduur

Algemene informatie
Sebastiaansweerbericht heeft het. Wij beschikken nu namelijk ook over een eigen zonneschijnduursensor om te bepalen hoelang de zon op een dag heeft geschenen. Om het compleet te laten werken hebben we naast de sensor ook een datalogger en een softwareprogramma. Het is professionele apparatuur van een hoog niveau.

Zonneschijnduursensor
Met de professionele sensor CSD 3 kunnen we nagaan hoelang de zon op een dag heeft geschenen. Officieel schijnt de zon als er een minimale waarde wordt gemeten van 120 W/m².

Datalogger
Met de datalogger CR200X worden alle gegevens verzameld die de sensor buiten meet. Ook worden hiermee alle gegevens opgeslagen en onthouden.

Softwareprogramma
Met een softwareprogramma kunnen we de data die door de datalogger wordt verzameld, opgeslagen en onthouden inladen. Het doel van het programma is om uiteindelijk uit te kunnen rekenen hoelang de zon op een dag heeft geschenen met een minimale waarde van 120 W/m². Zo kunnen we nagaan hoeveel uren zon we op een bepaalde dag hadden of in een week, maand of jaar.

Zonneschijnduurmetingen
Op dit moment zijn we al een heel eind gevorderd, maar we zijn er nog niet helemaal. De sensor en datalogger zijn al aangesloten. Het is nu alleen nog wachten op een softwareprogramma die alle metingen automatisch zal registreren. Als alles is voltooid dan kunnen we de metingen bekend maken op onze website. Wanneer dit zal zijn is nu nog niet bekend. Wij houden u hierover op de hoogte.

Sensor voor het meten van de zonneschijnduur

Sensor CSD 3

Datalogger

Datalogger

Zon gaat schuil achter een wolk

Zonnestraling

Zon gaat schuil achter een wolk