SebastiaansWeerbericht
Terugblik | Actueel | Verwachtingen

Ons weerstation

Algemene informatie
Op de pagina’s over ons weerstation kunt u foto’s bekijken van de meet instrumen-ten/apparatuur die wij tot nu toe hebben aangeschaft. Wij breiden het weerstation geregeld uit met nieuwe meetinstrumenten en apparatuur zodat we in de toekomst over nog meer weersgegevens kunnen beschikken. Bij iedere foto vindt u ook een uitleg over de werking van het product. Bij iedere nieuwe aanschaf plaatsen wij zo spoedig mogelijk een foto met uitleg op de pagina’s over ons weerstation. Klik op de foto voor een vergrote weergave.

Foto’s weerstation

Uitleg bij foto’s weerstation

De SkyScan is een onweersdetector die blikseminslagen detecteert in een cirkel met een straal van 60 km. De SkyScan registreert elektromagnetische straling als gevolg van blikseminslagen en bepaalt hieruit de afstand tot de inslag. Deze afstand is verdeeld in vier bereiken: 0-5 km, 5-15 km, 15-30 km, 30-60 km. Dit biedt de mogelijkheid om op naderend onweer te anticiperen. Bovendien kan de SkyScan bepaalde typen zwaar en gevaarlijk onweer detecteren.

Met de windsnelheidsmeter en windrichtingsmeter (cup en vaan) kun-nen we dagelijks de windsnelheid (in km per uur) en windrichting (in graden) meten. Voor een goede windvang hebben we de apparatuur hiervoor zo hoog mogelijk geplaatst. Hierdoor kunnen we over betrouwbare gegevens beschikken. Voor de actuele gegevens over windsnelheid en windrichting kunt u terecht bij actueel weer.

Met de regenmeter kunnen we de dagelijkse hoeveelheid neerslag in mm registreren. De meter is ontworpen voor jaren nauwkeurige, probleemvrije metingen. Onder de regenmeter is een kleine sensorhut van vijf schotels gevestigd voor het meten van de temperatuur in °C en de relatieve vochtigheidsgraad in %. Het witte kastje voorop is een ISS station waarop verschillende sensors kunnen worden aangesloten.

Windmeter voor het meten van de windrichting en snelheid
Weerstation
Bliksemdetectie

De console ontvangt de weersgegevens via een radioverbinding met de ISS. Op het scherm van de console kunnen wij de huidige en historische weersgegevens bekijken. Bovendien kunnen we alarmen instellen, grafieken selecteren, weers-voorspelling bekijken en het weerstation instellen. De gegevens die wij op onze console kunnen bekijken kunt u ook op deze website vinden bij actueel weer, maandelijks en jaarlijks weeroverzicht.

Met de UV sensor kunnen we dagelijks de hoogte van de UV-index bepalen. In Nederland wordt de UV-index aangegeven met een getal tussen de 0 en de 8. Als er geen UV-straling is, dan geven we dit aan met het getal 0. Hoe hoger het getal, hoe hoger de UV-intensiteit wordt en hoe meer risico je dus loopt op verbranding van de huid. Op deze website kunt u dagelijks terecht voor de actuele UV-index en de verwachte UV-index voor vandaag en morgen

De zonnestraling sensor is een klein meetinstrument en is qua grootte en uiterlijk ongeveer hetzelfde als de UV sensor hierboven. De zonnestraling sensor (ook wel Solar Radiationgenoemd) meet de zonnestraling in Watt per vierkante meter (W/m²). De hoeveelheid zonnestraling wordt aangegeven met een getal. Hoe zonniger het is, hoe hoger het getal. Op een bewolkte dag is er minder zonnestraling, dus is het getal lager.

 

Sensor voor het meten van de actuele zonkracht
Sensor voor het meten van de actuele zonnestraling
Console

De ontvanger (hiernaast afgebeeld) ontvangt de signalen van de antenne en zet deze om in satellietbeelden. Dit gebeurt met behulp van softwareprogramma’s op de computer. De satellietbeelden op deze website worden automatisch ververst.

Op de foto hiernaast is het bovenste gedeelte van de antenne afgebeeld. De an-tenne heeft als functie de signalen rechtstreeks van de weersatelliet te ontvangen. De weersatelliet bevindt zich op 36.000 km boven het aardoppervlak. Om de signalen zo snel mogelijk en zo goed mogelijk te kunnen ontvangen is de antenne zo hoog mogelijk geplaatst. Het ‘zicht’ op de weersatelliet voor het ontvangen van de signalen wordt op welke manier dan ook niet belemmerd.

Op de afbeelding hiernaast is de gehele installatie van de antenne te zien. Na het ontvangen van de signalen zorgt de ontvanger (afgebeeld op onderste foto) ervoor dat de signalen die worden doorgegeven van de antenne naar de ontvan-ger worden omgezet in satellietbeelden.

Ontvangstantenne
Ontvangstantenne
Ontvanger

Op de foto hiernaast is er een handanemometer met robuuste arreteer-knop te zien met een robuuste, draagbare koffer. Met de handwindmeter kan richting on-afhankelijk de windsnelheid gemeten worden. De uitlezing van windsnelheid en windsterkte is zowel van 0..35 m/s, 0..120 km/u, 0..66 knots en 0..12 Beaufort.

Wij beschikken ook over een eigen zonneschijnduursensor om te bepalen hoelang de zon op een dag heeft geschenen. Om het compleet te laten werken hebben we naast de sensor ook een datalogger en een softwareprogramma. Het is professionele apparatuur van een hoog niveau. Met de professionele sensor CSD 3 kunnen we nagaan hoelang de zon op een dag heeft geschenen. Officieel schijnt de zon als er een minimale waarde wordt gemeten van 120 W/m².

Handanemometer
Sensor voor het meten van de zonneschijnduur

Met de datalogger CR200X worden alle gegevens verzameld die de sensor buiten meet. Ook worden hiermee alle gegevens opgeslagen en onthouden. Met een softwareprogramma kunnen we de data inladen. Het doel van het programma is om uiteindelijk uit te kunnen rekenen hoelang de zon op een dag heeft geschenen met een minimale waarde van 120 W/m². Zo kunnen we nagaan hoeveel uren zon we op een bepaalde dag hadden of in een week, maand of jaar.

Datalogger